Pikantna pasta z awokado

Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na łagodną pastę z awokado, która jest idealna dla wszystkich członków rodziny, nawet dla niemowlaka. Przepis znajdziecie TU.

Dzisiaj przychodzę z czymś zdecydowanie nie dla dzieci ze względu na pikantny charakter pasty, który daje połączenie pieprzu cayenne i czosnku. Żaden z tych składników nie nadaje się do ominięcia, bo to już nie będzie to samoJ. Oto przepis na pastę z awokado dla fanów pikantnych smaków.

pikantna pasta awokado

pasta do chleba z chilli


Czego potrzebujemy?
  • 1 dojrzałe duże awokado
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól (najlepiej himalajska)
  • Pieprz cayenne lub tabasco (ilość wedle upodobań)

jak zrobić pastę z awokado do chleba


Jak to zrobić?

Awokado rozdrabniamy przy pomocy widelca tak, by powstała w miarę gładka pasta. Dodajemy sok z cytryny, sól himalajską, pieprz cayenne i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do lodówki na pół godzinki żeby składniki przegryzły się.
Pastą smarujemy świeże chrupiące pieczywo, grzanki lub np. wafle ryżowe. Ja lubię spożywać bez dodatków lub z plastrem jaja na twardo i świeżego pomidora. Mniam! I na zdrowie!


pasta z awokado i chilli


Pozdrawiam,

Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia