Jagodowy sernik bez pieczenia, bez cukru, bez mąki, bez glutenu

Zapraszam dziś na przepis dla bardzo zabieganych!

Jako wiecznie zajęta mama kocham przepisy zdrowe i szybkie jednocześnie. Nie jest prostą sprawą znalezienie takiej kombinacji niestety, dlatego jeśli tego typu rozwiązanie już znajduję, od razu dzielę się nim z Wami! Pracy jest naprawdę mało, jedyne czego nasze ciacho potrzebuje to czas na leżenie w lodówce. Czyli samego przygotowywania jest jakieś 15min, a leżakowania jakieś 3-6 godzin.

sernik na zimno z jagodami


sernik bez pieczenia

sernik bez mąki cukru


Czego potrzebujemy?

  • Małej tortownicy lub spodu na tartę (wtedy wyjdzie bardzo płaski) – wykładamy folią spożywczą lub papierem  do pieczenia, aby było łatwiej wyjąć nasze ciasto
  • Kostka twarogu 250gram
  • Ok 200 gram jagód
  • 1,5 łyżki żelatyny lub pektyny
  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 200 gr daktyli suszonych (polecam jak najbardziej miękkie)
  • 100 gr amarantusu ekspandowanego (popping z amarantusa)


Jak to zrobić?

1.Zaczynamy od daktyli – jeśli są mięsiste i miękkie to blendujemy je na gładko, a jeśli są suche, to zalewamy je nieco wrzątkiem i dopiero wtedy blendujemy.

2.Mieszamy lepką masę daktylową z amarantusem, którą następnie wykładamy na tortownicę, równomiernie rozkładamy i „ubijamy”. Wkładamy do lodówki na min 1 godzinę.

3. Twaród blendujemy z jagodami, słodzidłem.
W 100ml gorącej wody rozpusczamy żelatynę, którą dodajemy do jagowoej masy twarogowej i dokładnie łączymy.

4.Masę jagodowo – serową przekładamy na schłodzony spób w tortownicy i rownomiernie rozkładamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy jagodami lub wiórkami kokosowymi.

Lubicie takie eksresowe rozwązania? Co cenicie najbardziej w takich przepisach?

Pozdrawiam,

Martyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia