Domowy chleb bez mąki na kefirze - szybko, łatwo i zdrowo!

Witajcie!
Przychodzę dziś z przepisem, o który wielu z Was mnie poprosiło - przepisem na chleb bez mąki na kefirze.
Chleb jest bardzo atrakcyjny i oryginalny, ze względu właśnie na brak zwykle używanych, popularnych składników, czyli mąk i zakwasu lub drożdży. Sama nie wiem gdzie znalazłam ten przepis, wiem, że go lekko zmodyfikowałam J
Z podanych składników wychodzi jedna keksówka niewysokiego chlebka.

chleb bez mąki

fit chleb

W przeciwieństwie do chleba na zakwasie, ten nie niestety wytrzyma długo. Należy go spożyć w do 3 dni, później może spleśnieć. Radzę przechowywać zawinięty w ściereczce z naturalnego, oddychającego materiału.
Chleb polecam wszystkim, którzy chcą mieć satysfakcję z własnego pieczywa, w dodatku ekspresowo!

Składniki:

1 duży kubek kefiru – czyli 200 g
1 płaska łyżka soli
1 szklanka* otrębów pszennych
1 szklanka  płatków owsianych górskich
½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych
½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego lub nasion babki płesznik
¼ szklanki* ziaren słonecznika
1/2* szklanki wody
* szklanka o poj. 250 ml

Jak to zrobić?

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy kefir i wodę (należy uważać, żeby nie rozrzedzić za bardzo, konsystencja, jaką chcemy osiągnąć to kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, uklepujemy lekko łyżką. Pieczemy ok 60 minut.
zdrowy chleb przepis

Lubicie piec własne chleby? Czujecie różnicę między nimi, a tymi „kupnymi”?
Jakie chleby odpowiadają Wam najbardziej? Na drożdżach, zakwasie, a może właśnie na kefirze?
Dajcie znać czy spróbowaliście tego przepisu!
Pozdrawiam,
Martynika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia