Owsianka mistrz - czyli przepis na najlepszą owsiankę świata 2015 roku!

Owsianka, czyli superzdrowe śniadanie niezaprzeczalnie króluje jako bohater zdjęć śniadań fit- maniaków na fejsbukach i instagramachJ. To niewdzięczne niegdyś danie, które chyba każdemu kojarzyło się z wielkim parującym talerzem nieapetycznej szaro-burej brei, podawanej w szpitalach i na zatrucia pokarmowe powędrowało w klasyfikacji fit- kulinarnej na sam szczyt! I wcale mnie to nie dziwi, bo owsiankę kocham całym sercem i nie jestem w stanie zliczyć na ile sposobów i z jakimi dodatkami już ją przygotowywałam!

I tak właśnie myślałam, że nic już mnie nie jest w stanie zaskoczyć w kwestii owsiankowych kombinacji, aż pewnego niedzielnego wieczoru, zupełnie przez przypadek, natknęłam się na kanale Kuchnia+ na program kulinarny właśnie o owsiance. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że w Szkocji ten rodzaj śniadania urósł niemal do dania narodowego. Mało tego! Szkoci organizują mistrzostwa świata w przygotowywaniu owsianki!

Dziś przychodzę do Was z przepisem na klasyczną owsiankę w wydaniu szkockim; owsiankę która zwyciężyła ubiegłoroczne Mistrzostwa Świata w Owsiance (tak, też byłam w szoku, że takie zawody są w ogóle organizowane!). Moje pierwsze spostrzeżenie – ale jak to, owsianka na wodzie na pewno nie będzie miała żadnego specjalnego smaku. Bardzo się myliłam!
Następnego dnia od razu spróbowałam wykonać owsiankę według tej mistrzowskiej szkockiej receptury i … razem z mężem tak się zachwyciliśmy, że ta właśnie ta wersja króluje ostatnio na naszym stole!



owsianka mistrz


Czego potrzebujemy? /przepis dla dwóch osób/

  1. Płatków owsianych – duży pełny kubek
  2. Wody – 3 duże kubki (ilość wody zawsze w proporcji 3:1 w stosunku do płatków)
  3. sól
  4. Mleka (zwykłe lub roślinne)
  5. Miód
  6. Dżem z czarnej porzeczki
  7. Cynamon

owsianka oryginalna

owsianka śniadaniowa


owsianka z miodem i konfiturami

owsianka mistrzowska



Jak to zrobić?

1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem żeby zapobiec przywieraniu) i zalewamy wodą. Nastawiamy na wysoką moc/ gaz i mieszamy od czasu do czasu do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Skręcamy moc/ gaz na mniejszy.

2. Teraz – ważny moment – dodajemy szczyptę soli, która podkreśla smak owsa.
Mieszamy i gotujemy przez 5minut ciągle mieszając (ani dłużej, ani krócej) na niewielkiej mocy.

3. Wyłączamy moc/gaz i przykrywamy. Zostawiamy owsiankę „w spokoju”, a w tym czasie wyjmujemy dwie miseczki, które zwilżamy wodą. Następnie wlewamy owsiankę do miseczek.


Teraz kolejny ważny moment! Dodatki i ich sposób serwowania!

W naszych miseczkach będziemy „malować” równoległe pasy – jeden miodem, drugi dżemem porzeczkowym, a trzeci cynamonem. Następnie czas na mleko! Łyżką robimy dołek w owsiance i wlewamy tak troszkę mleka, które naturalnie delikatnie rozpłynie się po brzegach miseczki. Trzeba uważać, by nie dodać zbyt dużo mleka i nie zalać naszego dzieła sztuki na powierzchni owsianki!
Teraz czas na degustację! I tutaj również kolejny ważny moment! Sposób nabierania dodatków na łyżkę jest kluczowy. Chodzi o to, by zjadać owsiankę powoli, nabierając naprzemiennie, to jednego, to drugiego dodatku. Ich smaki delikatnie mieszają się ze sobą. Gwarantuję Wam, że cały ten rytuał, zarówno przygotowania, jak i konsumpcji wart jest przestrzegania, bo to w nim właśnie tkwi tajemnica smaku!


Ciekawa jestem jak Wam posmakuje owsianka mistrza świata!
Wiedzieliście, że w ogóle organizowane są mistrzostwa świata  w przyrządzaniu owsianki?

Pozdrawiam,
Martynika



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia