Witalny sok marchwiowy z imbirem i kurkumą dla ciała i zmysłów

Dziś witalny sok marchwiowy, który idealnie wpasowuje się w sezon jesienno – zimowy. Za sprawą niezwykłego orzeźwiającego żywo pomarańczowego koloru, już sam jego wygląd dodaje energii, a dodatek imbiru i przypraw rozgrzewa nie tylko ciało, ale i zmysły!


sok z kurkumą i imbirem

Lubię wyciskać soki, jednak czyszczenie sokowirówki nie jest moim ulubionym zajęciem, dlatego gdy już zabieram się za „sokowanie” wyciskam od razu cały dzbanek, dzięki czemu mogę cieszyć się szklaneczką soku przez najbliższe 3 dni. Przy okazji zachęcam do skorzystania z moich tricków przy sokowaniu TU
Wiadomo, najlepiej byłoby wyciskać świeży sok codziennie, ale z racji bycia osobą wiecznie zajętą mam pewien trik, który konserwuje mój sok. Dodaję do niego całą wyciśniętą cytrynę, która nie tylko korzystnie wpływa na smak, ale też jest naturalnym konserwantem, dzięki czemu sok na dłużej zachowuje swoje zdrowotne właściwości.

Choć marchewka stanowi bazowy składnik mojego soku, to przyprawy tak naprawdę tworzą niezwykły smak. Dodatek imbiru i cynamonu rozgrzewa i zaostrza aromat, natomiast kurkuma odmładza nasze ciało i działa antynowotworowo (to udowodnione naukowo!).

sok kurkuma


Czego potrzebujemy na cały dzbanek?

  • Około 10-12 marchewek (w zależności od wielkości)
  • Soku z 1 cytryny
  • Pół szklanki wody
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 dużego jabłka (opcjonalnie)


Warzywa i owoce, a także korzeń imbiru wyciskamy w sokowirówce lub wyciskarce, a następnie dodajemy przyprawy – mieszamy widelcem, nie łyżką, inaczej z suchych przypraw zrobią się nieapetyczne grudki.

Smacznego i na zdrowie!

Lubicie doprawiać wyciskane soki, czy raczej preferujecie soki czyste, bez dodatków?

kurkuma imbir sok


Pozdrawiam,

Martynika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia