Ekskluzywna zdrowa sałatka z burakiem, rukolą i serem kozim

Dziś zdrowo, szybko i ... ekskluzywnie! Sałatka, która moim zdaniem idealnie sprawdzi się na letnią romantyczną kolację na tarasie:). Najlepiej smakuje z bagietką lub grzanką w towarzystwie lampki białego wina... Sprawdźcie sami:)

Nazwałam ją "ekskluzywną", ponieważ , nie wiedzieć czemu (?!) zarówno w restauracyjnych menu,jak i "tych lepszych" magazynach kulinarnych, połączenie gotowanego buraka z kozim serem i rukolą traktowane jest właśnie jako coś ekskluzywnego i eleganckiego, tak przynajmniej zauważyłam... Być może chodzi o zestawienie kolorów na talerzu (bordo-biel-zieleń)? Może ktoś z Was mnie oświeci o co chodzi, w każdym razie restauracyjna cena takiego  jednego talerza nie jest niska...

Zainspirowana tym niezwykłym daniem, postanowiłam odtworzyć je w domu.
Efekt zaskoczył pozytywnie mnie i mojego męża, który skomentował "Dawno nie jadłem nic tak wyrafinowanego!"

Sałatka burak, rukola, ser
Zielona rukola, bordowy burak i biały serek - piękne połączenie kolorów

Czego potrzebujemy? (na 2 osoby)
-rukoli (na oko)
-jednego dużego ugotowanego buraka lub dwa małe
-sera koziego lub greckiego lub sałatkowego typu feta/ bałkański (na oko)
-pestki dyni (łyżka stołowa)
-słonecznik (łyżka stołowa)
-DRESSING: średni ząbek czosnku + oliwa z oliwek + ocet balsamiczny + troszkę miodu + sok z cytryny + zioła prowansalskie

Jak to zrobić?
1) Gotujemy buraki i studzimy je (lub kupujemy gotowe gotowane, np. w Lidlu, o czym pisałam TU ), następnie kroimy w kostkę
2) Rukolę układamy na talerzu, następnie nakładamy buraki i ser pokrojony w kostkę/ na kawałki
3) Słonecznik i pestki dyni prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę
4) Całość polewamy dressingiem

Sałatka wygląda pięknie, pachnie niezwykle (dzięki prażonym nasionom), a dodatkowo jest naprawdę zdrowa! Buraki - bomby witaminowe - odkwaszają organizm, zapobiegają anemii, rukola dostarcza witaminy C, czosnek uodparnia, a nasiona i oliwa są nośnikiem tłuszczu, aby organizm dobrze wszystko wchłonął. 


Lubicie sałatki z gotowanym burakiem, a może jeszcze nie próbowaliście?
Znacie inne sałatki, w których burak komponuje się smakowo tak dobrze?


Pozdrawiam,
Martynika

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Normalnie kozi ser nie bardzo mi smakuje, ale w tym połączeniu wytworne!

      Usuń
  2. Uwielbiam to połączenie smaków :-) a z buraka najbardziej lubię zupę krem z mlekiem kokosowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę ją zrobić, bo jeszcze nie próbowałam! Zainspirowałaś mnie;)

      Usuń
  3. robię często podobne rzeczy, ale buraka zawsze piekę, jakoś tak bardziej mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczony burak rzeczywiście ma ten fajny, przypalony/ dymiony aromat, ale jakoś szkoda mi rozpalać cały piekarnik dla dwóch buraczków:)

      Usuń
    2. Ja nie rozpalam całego, po prostu dorzucam go do tego, co akurat piekę :)

      Usuń
  4. Zawsze taka sałatka mi się podobała (chociaż brzmi to trochę dziwnie), ale nigdy się nie zdecydowałam jej zrobić, muszę w końcu spróbować, bo buraki są pyszne. No i dowiedziałam się, że istnieje coś takiego jak ugotowane buraki, wow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby gotowanie buraków to żadna filozofia, ale odkrycie tych gotowanych ułatwiło mi życie:)

      Usuń
  5. O rany, wygląda smakowicie! Muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam nic do buraków, ale jadam je może ze trzy razy do roku... Coś mnie do nich nie ciągnie. Może rzeczywiście kolorystyka tej sałatki pobudza apetyt, bo napatrzyłam się na zdjęcie i stwierdzam, że chętnie bym ją zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj:), a jak nie chce ci sie gotować, to kup gotowane:),to ułatwia sprawę! Mój mąż za burakiem nie przepada, a w tej sałatce bardzo mu smakuje.

      Usuń
  7. Uwielbiam każdy składnik tej sałatki i cenię za niezwykłe wartości odżywcze. Szczególnie lubię buraki i to chyba w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam,choć też nienawidzę za to, jak bardzo farbują wszystko wokół, czego bym z nich nie robiła:)

      Usuń
  8. Wygląda smakowicie. Nie przypuszczałam, że takie połączenie smaków może być smakowite. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia