Młoda kapusta bardzo koperkowa z młodymi ziemniaczkami - projekt Nic Nowego - Polskie Superjedzenie

Patrząc na tytuł posta, można by pomyśleć – przecież to to żadna nowość, tylko odkurzony przepis na stary babciny letni obiad... To prawda:). Bo niby co w tym innowacyjnego ?!?

ziemniaki z kapustą


Już tłumaczę o co chodzi. W ramach udziału w akcji Nic Nowego – Polskie Superjedzenie, wraz z innymi blogerami  promujemy w okresie letnim proste, zdrowe, naturalne przepisy z tanich, rodzimych, dostępnych produktów. Akcja organizowana jest przez czterech autorów blogów – pomysłodawców oraz kilka blogów towarzyszących, w tym mójJ.
Pomysły na przepisy w stylu Nic Nowego – Polskie Superjedzenie można śledzić m.in. na:


#nicnowego #polskiesuperjedzenie

Obserwując pasjonatów zdrowego stylu życia, czytając blogi, magazyny, porady żywieniowe itp., da się zauważyć, że normą stało się korzystanie z produktów o egzotycznie brzmiących nazwach z drugiego końca świata – i dobrze! Próbujmy, testujmy i bądźmy otwarci na nowe smaki! Nie pozwólmy jednak, by tzw. superfoods z bio- sklepu ze zdrową żywnością zdominowały naszą kuchnię i portfel! Polska jest krajem, w którym znajdziemy mnóstwo rodzimych, superzdrowych produktów – niby wszyscy o tym wiemy, a jednak zapominamy.

Dlatego dziś odkurzam przepis na babciny letni obiad z rodzimych składników – lekko, zdrowo, niedrogo i pysznie, a nawet wegetariańsko - czyli młoda kapusta na gorąco z jogurtem greckim lub śmietaną (wedle preferencji), podawana z młodymi małymi ziemniaczkami i sporą ilością koperku.

Czego potrzebujemy?

  • Pół niedużej młodej kapusty
  • Młoda cebula z zielonymi pędami (cały pęczek)
  • Młode ziemniaki (najlepiej te małe kuleczki – odmiana Irga)
  • Koperek – duża kiść
  • Olej roślinny do smażenia
  • Duży kubek jogurtu greckiego lub śmietany
  • Sól, pieprz


Jak to zrobić?

1)Kroimy kapustę, myjemy, w międzyczasie w dużym garnku gotujemy wrzątek. Przygotowaną kapustę wkładamy do garnka, przykrywamy i dusimy we wrzątku ok. 10, maksymalnie 15 min. Następnie dokładnie (!) odcedzamy wrzątek i zostawiamy gorącą kapustę pod przykryciem. Najgorsze za namiJ

2)Kroimy młode cebule wraz z zielonymi pędami i podsmażamy na oleju roślinnym, tak by się zeszkliła. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z kapustą i mieszamy.
Kiedy mieszanka ostygnie (ważne!) doprawiamy, dodajemy cały duży kubek jogurtu greckiego lub śmietany i mieszamy. Trzeba poczekać żeby mieszanka ostygła zanim dodamy jogurt – inaczej zważy się, a tego nie chcemy.

3)Do gotowej kapusty dodajemy pokrojony koperek – nie żałujemy! Serwujemy z młodymi ziemniaczkami również posypanymi koperkiem.

Ależ to proste, prawda? I do tego bardzo zdrowe.



A jakie Wy macie ulubione potrawy z prostych polskich składników, które same w sobie stanowią super zdrową żywność? Co myślicie o takiej akcji?

A tutaj pozostałe posty z innych blogów, biorących udział w akcji, które systematycznie będę uzupełniać!

Zupa Selerowy Mus i Rurki Maliną Nadziewane
Ryż z fasolką i rzepą

Pozdrawiam,
Martynika

6 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie smaki :) za każdym razem jest to dla mnie powrót do dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Już dodałem do spisu przepisów u siebie ;)
    http://naturalniezdrowy.com.pl/cudze-chwalicie-swego-nie-jecie-polskie-superjedzenie/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia