Letnia owsianka na zimno z jagodami, bananem i masłem orzechowym - śniadanie na upały!

Dziś śniadaniowo i jagodowo! No i oczywiście ekspresowo:)

Upały dają się we znaki... co by tu zjeść, by się najeść, ale nie czuć ciężko, jednocześnie schłodzić i wykorzystać dostępne letnie owocowe dobrocie?

Prezentuję Wam dziś śniadanie, moim zdaniem, idealne na obecny sezon upałów (ja już oszalałam na jego punkcie!) - delikatnie chłodzi, syci, i jednocześnie jest lekkostrawne, słodkie, ale nie za słodkie:) (wiecie o co mi chodzi) z racji naturalnej słodkości owoców.


owsianka na zimno

Potrzebujemy:

  • płatków owsianych 3-4 łyżki
  • jogurtu naturalnego 2-3 łyżki
  • dużej czubatej łyżki masła orzechowego
  • banana (mały lub pół dużego)
  • jagód
  • łyżeczki siemienia lnianego (opcjonalnie)


Jak to zrobić?

1. Płatki i siemię lniane zalewamy w miseczce zimną wodą - nie więcej niż poziom suchych składników w miseczce, czekamy chwilę aż napęcznieją (ja zawsze w tym czasie zajmuję się poranną toaletą/ makijażem, żeby nie tracić czasu).

2. Do mieszanki dodajemy łyżkę masła orzechowego i rozprowadzamy w płatkach.Następnie dodajemy zimny jogurt naturalny i mieszamy naszą papkę owsiano - jogurtowo - orzechową.

3.  Kolejny krok to dodanie pokrojonego banana. Dekorujemy jagodami.



Lubicie owsianki na zimno, czy raczej wolicie tradycyjnie - na ciepło?
Jakie śniadania wybieracie w upalne dni?

Pozdrawiam,
Martynika


10 komentarzy:

  1. Lubicie owsianki na zimno, czy raczej wolicie tradycyjnie - na ciepło?
    Jakie śniadania wybieracie w upalne dni?

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianki zawsze najlepsze <3 uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Próbuj koniecznie!:) Ja jestem uzależniona. Na moim blogu są też inne jej wersje;)

      Usuń
  4. Ciągle stawiam na jakieś szybkie standardy (typu platki z mlekiem), ale musze chyba zmienic sposob zywienia, bo po paru godzinach juz jestm smiertelnie glodna. Ta owsianka wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! A tej nie trzeba nawet gotować!:)

      Usuń
  5. na zimno jeszcze nigdy nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 by Koneserka Zdrowia